Sædalen G16 med ny bronsemedalje

I konkurranse med 188 lag fra 33 land klarte Sædalens gutter16 å kjempe seg til bronsemedalje i verdens største fotballturnering for ungdom – Gothia Cup.

Kapteinene Markus Fossnes og Andreas Bøe Sjo. Foto: Stein Olsaker

De hadde mye å forsvare etter fjorårets bronsemedalje, og med plassering i en seedet knallsterk gruppe i grunnspillet var det knyttet spenning til om laget i det hele tatt ville klare å kvalifisere seg for A-sluttspillet.

Første motstander IFK Falköping FF1 hadde en overraskende sterk angrepsrekke. Selv om Sædalen styrte kampen totalt, var motstanderen ekstremt effektiv og vant kampen 3-2. Sædalens mål ble scoret av Andreas Bøe Sjo. Ingen god start på turneringen, i og med at seier i første kampen ofte er avgjørende for om man går videre eller ikke.

Neste dag møtte vi kinesiske Shenyang Football School. Tenningsnivået var klart bedre og kampplanen lagt etter å ha speidet på kineserne sin første kamp. Sædalen hadde full kontroll på kampen og vant greit 2-0 etter scoringer av Adrian Hopland og Endre Brodric.

Videre skjebne i turneringen skulle avgjøres mot brasilianske Pequeninos do Jockey, kjent som mangeårig vinner av Norway Cup. Utgangspunktet var enkelt – vinn eller forsvinn. Med 1 målsseier ville vi bli nr.2 i gruppen og få en svært vanskelig vei videre. Med 2 målsseier ville Pequeninos passeres og gruppeseier bli sikret i en svært jevn gruppe. Taktikken var lagt og guttene gikk all-inn. Det ble en kamp å være stolt av foran noen tusen tilskuere på SKF hovedarena. Gruppeseieren ble sikret med 2-0 seier etter scoringer av Markus Fossnes og Andreas Bøe Sjo.

Andreas Bøe Sjo header ballen inn bak keeper. Foto: Stein Olsaker

Som gruppevinner slapp vi 64-dels finale, og møtte norske Lørenskog i 32-dels finale. Sædalen slo Lørenskog ut av Adidas Cup i fjor, så lagene kjente hverandre fra før. Det ble en tett og kraftkrevende batalje som endte med 1-0 serier etter scoring av Adrian Hopland. Senere på dagen ble tyske TSV Uesen feid av banen i 16-dels finalen med 2-0 etter scoringer av Markus Fossnes og Jonas Fredriksen.

Mot slutten av slike turneringer blir lagene slitne, og tæl, kondisjon og vinnervilje blir avgjørende.  Fredagen ble innledet med 1/8-dels finale tidlig på morgenen mot svenske Mjällby AIF. Svenskene var svært gode og rundspilte oss de første 20 minuttene, og ledet 2-0 før guttene våknet. Adrian Hopland reduserte rett før pause og guttene jobbet seg inn i kampen igjen.

Store svensker ble slitne i andre omgang og Sædalen skapte mer og mer, men ballen ville ikke inn. Midtstopper Stian Sætersdal ble sendt i angrep mot slutten og klinket inn utligningen i krysset minuttet før slutt, og kampen gikk til avgjørelse på straffespark.

Sædalsguttene var sikker som banken med scoringer av Ulrik Fredriksen, Endre Broderic, Markus Fossnes og Andreas Bøe Sjo. Keeper Andreas Nilsen hadde bestemt seg for at laget skulle videre, og styrte en straffe i stangen før han reddet en til. En fantastisk spennende kamp!

Etter et par timers pause ventet Nömme United FC fra Estland i kvart-finalen. En god keeper Andreas Nilsen hindret baklengsmål og Sædalen styrte inn en grei 2-0 seier etter mål av Mathias Flotve og Andreas Bøe Sjo. Dermed var semifinale sikret for andre året på rad.

I dagens tredje kamp ventet svenske IF FF Hammarby i semifinalen. Vår lille tropp merket hardkjøret gjennom uken. Svenskene hadde en stor tropp med 3 landslagsspillere og overårige spillere fra tipseliten, og var en formidabel motstander.

Svenskene kjørte voldsomt fra start med hurtighet, bevegelser og presset frem feil hos oss. Allerede etter 10 min lå vi under 0-2. Nok en gang viser guttene hva som bor i de, ved at de kjemper seg inn i kampen igjen. Redning på streken, to i tverrligger og et par fantastiske redning av keeper gjør at svenskene holder nullen ut kampen og snipp snapp snute – så var Sædalen IL sitt Gothia eventyr ute.

Foran tusenvis av tilskuere på Gamla Ullevi fikk stolte gutter utdelt sine bronsemedaljer i The World Youth Cup for annet år på rad. En fantastisk prestasjon av våre gutter!

Lagbilde Gothia Cup 2015. Foto: Stein Olsaker
Tekst: Stein Olsaker